Imprimir aquesta pàgina

Vídeo viral

video viral

El vídeo que aquí presentem va ser creat l’any 2012 i al cap d’un any es va tornar de nou a visionar arran d’alguna altra producció viral.
En essència és això: Una nena posa una moneda a la gorra d'un músic de carrer, i ell comença a interpretar l’ Himne a l'Alegria. I llavors té lloc una cosa màgica. No volem espatllar-ho, cal veure el vídeo i trobar-hi una cosa sorprenent.

Oda al banc?
El vídeo va ser creat per celebrar el 130 aniversari de Banc de Sabadell. La presència de la marca hi és, però és subtil. Durant tota la pel•lícula seguim veient el Banc Sabadell al fons i després al final hi ha una curta explicació.
El més curiós sobre el vídeo és que aquí hi ha una peça de música que tots hem sentit un milió de vegades. Però la manera de començar amb un solo, es va construint amb els instruments fins arribar a l’estructura de simfònica….fora del context habitual d'un concert i situant-se al mig d’una plaça pública (on hi ha la seu principal del banc). En certa manera és com si escoltéssim aquest vell tema d'una manera nova, amb noves orelles.
Per descomptat que tot l'assumpte va ser un muntatge. I a qui li importa?
Què hi ha més avorrit que un banc? no? Caminem cada dia per aquella plaça, res de nou, però mai més es veurà igual després d’aquets "flashmob". Potser això és el que el banc pretenia.
O no, potser el banc només volia celebrar el seu aniversari i donar les gràcies a la comunitat oferint un concert gratuït ? Segurament no era això….
El fet viral.
Moltes agències està mirant de fer filigranes amb contingut audiovisual. Com podem aixecar el cap entre tan soroll i tans recursos imaginatius per tal de destacar?
S'està fent més i més difícil, però encara és possible. Aquest vídeo ha estat vist de moment més de 20 milions de vegades, i ha rebut més de 15.000 comentaris.
La cosa és que un no pot realitzar enginyeria inversa. No es pot fer un vídeo perquè esdevingui viral, i resulta absurd posar-ho com a objectiu. Demanar un vídeo viral és com demanar un best seller.
Dit això, vídeos com aquest, que aconsegueixen atraure tant públic, semblen tenir alguns elements en comú:
1) Tenen com a objectiu arribar al cor. S'atreveixen a ser sincers, frescos i autèntics.
2) Que fan servir els valors d’una producció d'alta qualitat en lloc de tractar de fer alguna cosa ràpid i barat.
3) El vídeo es presenta com un regal. Es demana res a canvi. No hi ha cap crida a l'acció. No ha d’omplir un formulari per veure-ho. No hi cap missatge de fons del tipus "hem fer això per a vostè perquè volem que vostè sigui client nostre."
4) Els creadors del vídeo no tracten de fer veure que això no té res a veure amb el banc. La seva marca forma part de la història. La col•locació de la marca no pot interferir el vídeo, però ha de ser-hi.